Lista aktualności
Dokarmiamy, gdy naprawdę potrzeba!
Mroźna i śnieżna zima to trudny okres dla dzikich zwierząt. Gruba pokrywa śnieżna, na przemian występujące odwilże i nawroty mrozu, skuwające lodem zalegający śnieg, bardzo mocno ograniczają zwierzętom dostęp do pokarmu i wody. Dlatego leśnicy wspólnie z myśliwymi pomagają zwierzętom leśnym przetrwać zimę.
Leśnicy ścinają również drzewa takie jak iwa czy osika, przeznaczone do ogryzania kory przez jelenie, daniele czy łosie. To właśnie dla tych gatunków rozpoczyna się trudny okres, związany z uzupełnianiem braków pokarmowych oraz wymianą poroży.
Dużą rolę w odżywianiu zwierzyny i zapobieganiu chorobom odgrywają składniki mineralne, zwłaszcza sól. Zapotrzebowanie na nią pokrywane jest z żeru naturalnego, karmy oraz częściowo z lizawek. Lizawka to drewniany słupek z kostką soli umieszczoną na szczycie. Sól, jako źródło ważnych pierwiastków, rozpuszcza się pod wpływem wilgoci i spływa po słupku. Zwierzęta chętnie ją zlizują.
Dokarmiania nie przeprowadza się przez cały rok, ale tylko w czasie surowej zimy, gdyż w pozostałych porach roku las, łąki i pola dostarczają wystarczającą ilość pożywienia dzikiej zwierzynie. Właściwe dokarmianie zwierząt leśnych to prawdziwa sztuka. Z dostarczaniem zwierzętom pokarmu nie można przesadzać. Najważniejsze jest dokarmianie w warunkach ekstremalnych. Gdy zima jest łagodna, powinny one radzić sobie same.
Wśród ważnych zasad dokarmiania należy pamiętać również o tym, że zwierzęta leśne mogą być dokarmianie tylko w porozumieniu z leśniczym lub przedstawicielem koła łowieckiego. Należy również zwrócić uwagę na rodzaj wykładanej karmy, ponieważ podanie niewłaściwego pokarmu może spowodować u zwierząt choroby, osłabienie organizmu, a nawet śmierć.
Tekst: Magdalena Misiorowska