Lista aktualności Lista aktualności

Lasy dla ludzi w Rudawce Rymanowskiej

Ostatni weekend sierpnia to tradycyjne pożegnanie wakacji w Rudawce Rymanowskiej - impreza, która co roku przyciąga dziesiątki tysięcy gości. W tym roku po raz kolejny zaprezentowały się na niej wspólnie nadleśnictwa z terenu Beskidu Niskiego i Bieszczadów.

Nadleśnictwo Rymanów prezentowało drewno jako surowiec odnawialny, a jednocześnie ponadczasowy, który znajduje ponad 30 tysięcy zastosowań w gospodarce.

Był pokaz odbiórki drewna, z niego szczególnie cieszyły się dzieci, które mogły także zbudować z gotowych elementów drewniany domek. Pokazy firm związanych z przewozem i przerobem drewna były także oblegane przez zwiedzających. Pokazywano rozładunek i załadunek surowca do transportu, a także zrębkowanie drewna.  Zainteresowani mogli także podziwiać mistrzowski pokaz pracy pilarką w wykonaniu Tomasza Bilskiego, mistrza Polski drwali.

Nadleśnictwa Lesko i Komancza zaprezentowały historię lasów i leśnictwa, w tym urządzeń i narzędzi służących do prac związanych z gospodarką leśną oraz pomiarem i odbiórką drewna.

Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się także stoisko Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Bieszczadzkie”, gdzie można było dowiedzieć się więcej o atrakcjach regionu i możliwościach spędzania wolnego czasu w lesie. Promowano ścieżki przyrodnicze, parkingi i miejsca biwakowania, a także portal „Czas w las”.

Hodowla lasu, nasiennictwo i szkółkarstwo leśne w sposób przystępny dla osób zainteresowanych prezentowane było przez Nadleśnictwo Dukla. Tutaj można było dowiedzieć się, jak wygląda proces od nasiona do dorosłego drzewostanu.

- Po raz drugi mogliśmy zaprezentować pełne możliwości działań Lasów Państwowych – mówi Jan Mazur, zastępca dyrektora RDLP w Krośnie. – Doceniam tak wielkie zainteresowanie naszymi stoiskami leśnymi, na których mogliśmy pokazać naszą pracę w sposób ciekawy, a jednocześnie przystępny dla każdego.

Promowano też produkty spożywcze pochodzące z lasu – dużym zainteresowaniem cieszyła się degustacja z pieczonych na grillu kiełbasek z dziczyzny.

Poza sektorem leśnym odbyła się krajowa wystawa bydła simentalskiego, wystawa ras rodzimych, a także stoisk z  regionalną żywnością i wyrobami sztuki ludowej.

Tekst i zdjęcia: Jerzy Kaleta